Tenhle recept mám napsaný v receptovníčku už dlouho a ani nevím, odkud jsem ho opsala. Za ty roky jsem ho rozdala v rodině, po několika kamarádkách a spolupracovnících. Všude slavil úspěch.
Nejčastěji ho jíme s chlebem, já poslední dobou s tortilla chipsama a je to opravdu vynikající.
1 lžíce oleje
1 velká cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
1 lžička chilli (milovníci hodně pálivého přidají)
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce drceného kmínu
500 g mletého hovězího masa
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
½ lžíce sušené majoránky
2 lžičky rajčatového protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
sůl a mletý pepř
2 lžíce cukru
Nakrájejte cibuli na kostičky, papriku taktéž. Oloupejte a nakrájejte česnek. Do pánve nalijte olej a nechte ho rozpálit. Vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut. Ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Přidejte cukr, znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte solí nebo pepřem. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát.
Nejčastěji ho jíme s chlebem, já poslední dobou s tortilla chipsama a je to opravdu vynikající.
1 lžíce oleje
1 velká cibule
1 červená paprika
2 stroužky česneku
1 lžička chilli (milovníci hodně pálivého přidají)
1 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce drceného kmínu
500 g mletého hovězího masa
300 ml hovězího vývaru
400 g konzervovaných rajčat
½ lžíce sušené majoránky
2 lžičky rajčatového protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
sůl a mletý pepř
2 lžíce cukru
Nakrájejte cibuli na kostičky, papriku taktéž. Oloupejte a nakrájejte česnek. Do pánve nalijte olej a nechte ho rozpálit. Vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut. Ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté. Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Přidejte cukr, znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte solí nebo pepřem. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát.
Komentáře
Okomentovat