Citron nejen do čaje

Podzimní počasí, školkové bacily a stále vypnuté topení v zaměstnání. To u mě pravidelně již třetím rokem znamená jediné. V lepším případě virózu, v horším angínu. Někdy si to za to podzimně/zimní období stihnu dát i dvakrát.
Zatím jsem na té lepší variantě, ale už několikátý den bez zlepšení. A jak jsem tak o víkendu popíjela čaj s medem a citronem, vzpomněla jsem si na jeden báječně rychlý recept, který dřív moje máma dělala hodně často.
A to kuřecí maso s citronem. Hotovo raz dva a chutná to opravdu skvěle. Kuřecí maso osolíme a opepříme, zprudka opečeme na sádle, aby se maso zatáhlo. Pak na každý plátek položíme silný kroužek cibule, do něj nalijeme kečup a navrch položíme kolečko citronu. Pod pokličkou dusíme. Já k tomu preferuji rýži, ale je to bezva i s bramborama (nejlépe rozmačkanýma v tom sosíku).
A jako dezertík jsme měli domácí karamelové měchurky. Taky byly žravé :)
Těsto klasika odpalované.
Krém: 2 karamelové pudinky, 750 ml mléka, 1 lžíce moučkového cukru, 250g másla, 1 smetana, 1 ztužovač.
Poleva: 4 lžíce krystalu, 1 smetana.
Pudinky uvaříme s mlékem a necháme vychladnout. Cukr vyšleháme s měkkým máslem a postupně vmícháme pudink. Krém navrstvíme na hotové těsto. Smetanu ušleháme se ztužovačem a naneseme na krém. Přiklopíme těstem.
Cukr necháme zkaramelizovat, přilijeme horkou smetanu a vaříme, dokud se úplně nerozpustí. Polevu nalijeme na měchurky a dáme vychladit.
Když už jsem byla přecitronovaná, pustila jsem se do ohřívání s novým čajovým úlovkem - vánoční čaj s příchutí višně a marcipánu. Dokonalý čaj, višně a marcipán je opravdu boží kombinace (už delší dobu miluju tu samou kombinaci v marmeládě Schwartau), navíc k tomu ta chuť vánočního koření.
A aby toho sladkého nebylo málo, testovala jsem nové úlovky z Aldi. Božské (ale strašně prťavé) dezerty ve skleničce. Ten první - výýýborný - jahodový se základem ze sušenek Lotus, ten druhý - ještě víc výýýborný - jablko, karamel a skořice, oplatky dole taktéž Lotusky.

Komentáře