Makronky

Poté, co jsem před pár lety začala péct, jsem si vždycky kladla nějaký cíl. Po upěčení bábovky jsem se vrhla na muffíny, po muffínech na lentilkový dort, po lentilkách na dort potahovaný kulatý, pak potahovaný tvarovaný ... a tak dál a dál.
Naposledy jsem se zamilovala do dortu Pavlova, který jsem asi na třetí pokus plně vychytala. Jak ho správně našlehat, jak dlouho péct a co na něj. Pak jsem si řekla, že je ten správný čas na makronky.
Tyhle malinké barevné dortíčky mě opravdu dostaly a mým snem je stále výlet do Paříže a tam vyhlášené Macarons ochutnat.
Moje první - a zatím jediná - ochutnávka byla neurčitě barevná scvrklá makronka plněná jakousi marmeládou po vydatném obědě v Ikea. Ano, moje nadšení, že jsem konečně natrefila na makronky, bylo tak velké, že jsem musela ochutnat a vzala jsem i pro F. - jinak "barevnou" a s jinou náplní. F. neoslovila vůbec, já jsem taky nadšená nebyla, ale přeci jen v té chuti bylo něco, co bylo dobré a mě nutilo makronky nezavrhnout, dokud si je nedám někde, kde si s přípravou vědí rady.
A tak jsem se nakonec rozhodla, že se do nich pustím sama. Receptů jsem prošla na internetu spoustu, patřičně vyděšená tím, že se může prakticky při všem cokoliv pokazit a to v takové míře, že z toho ve výsledku bude něco jiného, vybrala jsem recept z blogu zghettablog.cz Takové jen testovací množství a náplň z burákového másla, které mě dost chutná a hlavně jsem měla plnou sklenici doma.
Jela jsem důsledně podle receptu, i když se přiznám, že bílky jsem oddělila před pečením, ne 1-4 dny před, jak jsem se jinde dočetla. Barvivo jsem také použila sypké, jak bylo v receptu doporučeno, i když na jiném blogu jsem našla gelové. Zkusím příště.
Natištěné šablony v průměru 4 cm o kousek zmenším.
Plechem jsem poctivě třískla, makronky před pečením nechala pořádně zaschnout.
Ano, přiznávám, seděla jsem u trouby po celou dobu pečení a sledovala, jestli placičky zkrásní tak jak mají nebo popraskají nebo co já vim co ještě. A povedlo se. Jak se obsah trouby přibližoval tomu, jak by to mělo vypadat, mé nadšení rostlo a rostlo.
Jak je uvedeno v receptu, každý si musí vychytat teplotu a délku pečení podle své trouby, takže já budu muset příště zkrátit dobu pečení, aby byly více "šťavnaté".
Ale jinak jsem byla opravdu nadšená, na první pokus jsem takový výsledek nečekala, navíc buráková náplň byla opravdu mňamózní.

MAKRONKY S NÁPLNÍ Z BURÁKOVÉHO MÁSLA
Originál recept TADY
Myslím, že je tu vše dokonale popsáno. Hodně zdaru.

Komentáře