Tvaroh a zelí

Ráda jím. Moc ráda jím. Zbožňuju kavárny, restaurace, KFC i domácí vaření. Není nad doma uvařenou rajskou, neodpustím si hospodskou svíčkovou nebo smažák. Co je u mě největším trhákem, tak to je bezpodmíněčně tvaroh a zelí. Cokoliv tvarohového nebo zelného se pro mě rovná labužnickému zážitku.

Jednou jsem v nějakém pořadu o pečení viděla cheesecake. Naprosto mě ohromilo, že byl pečený. Do té doby jsem znala jsem studenou variantu - korpus ze sušenek a másla. Ale vidina teplého upečeného cheseecaku me ohromila. A tak jsem pátrala po tom správném receptu a nakonec jsem ho našla.

200 g hladké mouky
špetka soli
60g cukru
100g chladného másla
vejce
Náplň:
3 vejce
špetka soli
120g cukru
lžíce citronové šťávy
500g nízkotučného tvarohu
50g smetany
30g rozpuštěného másla
lžíce mouky
tuk
Předehřejte a vymažte formu. Mouku smíchejte se solí a cukrem. Přidejte máslo ve vločkách a vejce, vypracujte těsto, vyválejte placku a dejte ji do kulaté formy. Po okrajích vytvořte 3 cm vysoký okraj a dejte do chladu. Za tří bílků se špetkou soli ušlehejte sníh. Zvlášť utřete do pěny žloutky s cukrem a citronovou šťávou, přidejte tvaroh, smetanu a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchejte sníh a lžíci mouky. Krém navrstvěte na těsto. Pečte 55 minut ve střední části trouby při 200°C. Pak troubu vypněte a nechte v ní koláč ještě 5 minut dojít. 
O víkendu se dostalo i na milované zelí. Při procházení sešítku s recepty jsem objevila zelňačku s jogurtem, u které jsem měla poznámku, že je božská. A pak jsem si vybavila, že už jsem ji kdysi dávno dělala, že byla opravdu mňamózní a vlastně jsem vůbec netušila, proč jsem ji o té doby už nedělala. Takže jsem se do ní zas pustila, obří hrnec zmizel hodně rychle, všichni si pošmákli.

300g kysaného zelí
1 litr vody
1 velká cibule
2 lžíce oleje
sůl, kmín, pepř, lžička papriky
100g šunky
1/2 litru mléka
2 lžíce hladké mouky
1 bílý jogurt
1 vejce
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dožluta. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, zasypeme paprikou, osmahneme, přidáme překrájené zelí. Okořeníme kmínem a pepřem, zalijeme vodou a vaříme, dokud zelí nezměkne. Pak přilijeme studené mléko, v němž jsme rozmíchali mouku a vejce. Opět povaříme, sejmeme z ohně, vmícháme jogurt. Nakonec dochutíme solí a kořením.
Dobrou chuť.

Komentáře