Naše babička - tedy moje, Matýskovo prababička - je cestovatelka a milovnice lázeňských pobytů. Už tradičně jezdí do Mariánských lázní a už tradičně za ní vždy jezdíme na návštěvu.
Matýsek na prameny, já na oplatky. Já jsem si je dopřála dvojnásob - dvě najednou na místě a dvě krabice domů (už nejsou:-)).
Tentokrát jsme to dali i s výletem na lanovou dráhu, ta dospělácká vypadala dost děsivě, F. si netroufnul. Matýsek tu dětskou nakonec zdolal.
Poté nás čekat odpočinek u kávy, F. nepohrdnul bramboračkou, u které bylo zjevné, že je opravdu z hub v lese nasbíraných. A ač nám to zprvu vůbec nepřipadalo, nakonec jsme za ten den nachodili pěkných kilometrů.
V neděli jsme se pustili do pečení donutků. Hrozně jsem je chtěla udělat, ale moc mě nelákalo smažení v oleji. Takže poté, co jsem narazila na pečící formu, bylo to jasné a šlo se do toho. Skořice s cukrem je pro mě jedna z neodolatelných kombinací. Recept mám z blogu muffinarium.
Skořicové donuty
2 hrnky hladké mouky
1 1/2 hrnku cukru (dala jsem oblíbený hnědý třtinový, ale příště zvolím jen jeden hrnek, na mě moc sladké) 2 lžičky pečícího prášku
1 lžička skořice
1/2 lžička soli
2 vejce
1 1/4 hrnku mléka (nebo podmáslí)
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžičky vanilkového extraktu
Na obalení moučkový cukr a skořice.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na donuty vymažeme máslem a vysypeme moukou. V originál receptu bylo pouze vymazat olejem, to jsem udělala u první várky a donutky nešly vůbec vyndat a byly takové "přichcíplé". Ten rozdíl mezi obalenými v cukru a níže neobalených připravených na čokoládu (z té druhé várky) je velký.
V jedné míse prosejeme suché ingredience a promícháme, v druhé smícháme tekuté ingredience. Formu na donuty plníme do 3/4. Pečeme cca 25 minut. Necháme chvilku vychladnou ve formě, vyklepneme a hned obalujeme v cukru se skořicí.
A protože se na donutky těšil hlavně Matýsek, který neskutečně rád cokoliv pečeného zbobí a zrovna měl F. svátek, obalili jsme jen polovinu a druhou zdobili čokoládou a citronovou polevou. Byly mňamózní!
Igelitové tašky s nákupy se v autě vršily, ale dobrá půlka byla do Matýskova šatníku. Tomu nikdy neodolám. I ze svých úlovků jsem byla nadšená. Pak obídek v KFC a den nákupní dopoledne jsem zakončila v manufaktuře. Tentokrát jsem hledala něco na mastné vlasy. Poslední dobou selhaly všechny osvědčené přípravky a i když jsem si vlasy večer umyla, už ráno po probuzení jsem měla pocit, že je mám umaštěné. Moje zoufalství už bylo fakt velké. Takže jsem vyfasovala šampon i balzám z pivní řady a můžu říct, že to opravdu dokonale funguje. Už po prvním umytí jsem poznala rozdíl a po třech dnech už sakra rozdíl.
Manufaktura prostě vždycky uspěje!
Matýsek na prameny, já na oplatky. Já jsem si je dopřála dvojnásob - dvě najednou na místě a dvě krabice domů (už nejsou:-)).
Tentokrát jsme to dali i s výletem na lanovou dráhu, ta dospělácká vypadala dost děsivě, F. si netroufnul. Matýsek tu dětskou nakonec zdolal.
Poté nás čekat odpočinek u kávy, F. nepohrdnul bramboračkou, u které bylo zjevné, že je opravdu z hub v lese nasbíraných. A ač nám to zprvu vůbec nepřipadalo, nakonec jsme za ten den nachodili pěkných kilometrů.
Skořicové donuty
2 hrnky hladké mouky
1 1/2 hrnku cukru (dala jsem oblíbený hnědý třtinový, ale příště zvolím jen jeden hrnek, na mě moc sladké) 2 lžičky pečícího prášku
1 lžička skořice
1/2 lžička soli
2 vejce
1 1/4 hrnku mléka (nebo podmáslí)
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžičky vanilkového extraktu
Na obalení moučkový cukr a skořice.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na donuty vymažeme máslem a vysypeme moukou. V originál receptu bylo pouze vymazat olejem, to jsem udělala u první várky a donutky nešly vůbec vyndat a byly takové "přichcíplé". Ten rozdíl mezi obalenými v cukru a níže neobalených připravených na čokoládu (z té druhé várky) je velký.
V jedné míse prosejeme suché ingredience a promícháme, v druhé smícháme tekuté ingredience. Formu na donuty plníme do 3/4. Pečeme cca 25 minut. Necháme chvilku vychladnou ve formě, vyklepneme a hned obalujeme v cukru se skořicí.
A protože se na donutky těšil hlavně Matýsek, který neskutečně rád cokoliv pečeného zbobí a zrovna měl F. svátek, obalili jsme jen polovinu a druhou zdobili čokoládou a citronovou polevou. Byly mňamózní!
Omluvte nepořádek, ale v zápalu zdobení se fakt nedalo průběžně poklízet :)
Taky jsem se odměnila dovolenou a nákupy. Ráno jsem začala snídaní v bageterii, při které jsem se pustila do listování ve svém novém úlovku, kuchařce od Nigelly Lawson. Tu paní miluju a její recepty ještě víc, tenhle víkend se chystám hned něco vyzkoušet. Igelitové tašky s nákupy se v autě vršily, ale dobrá půlka byla do Matýskova šatníku. Tomu nikdy neodolám. I ze svých úlovků jsem byla nadšená. Pak obídek v KFC a den nákupní dopoledne jsem zakončila v manufaktuře. Tentokrát jsem hledala něco na mastné vlasy. Poslední dobou selhaly všechny osvědčené přípravky a i když jsem si vlasy večer umyla, už ráno po probuzení jsem měla pocit, že je mám umaštěné. Moje zoufalství už bylo fakt velké. Takže jsem vyfasovala šampon i balzám z pivní řady a můžu říct, že to opravdu dokonale funguje. Už po prvním umytí jsem poznala rozdíl a po třech dnech už sakra rozdíl.
Manufaktura prostě vždycky uspěje!
Komentáře
Okomentovat